Doel

Al vanaf de eerste maanden van het jaar stromen in uw brievenbus de vakantiefolders binnen. Bedrijf na bedrijf lokt u met aantrekkelijke aanbiedingen naar verre bestemmingen, witte stranden en tropische nachten. De brochure die u nu leest verschilt daarvan nogal. Bijvoorbeeld omdat met onze reizen niet u, maar alleen uw kinderen mee kunnen! De Stichting Betuwse Jeugd Kampen (BJK) organiseert al sinds 1959 kampen waarin de Betuwse jongens en meisjes een week op zichzelf gaan staan.

Vele jaren geleden begon de geschiedenis van deze stichting met twee dominees die een aantal jongelui op vakantie vergezelden. Ds. Scheffer beschreef deze dagen als volgt: ‘Ik werd erbij gesleept door collega Klaas Abelsma die een kampeerterrein had afgehuurd. Of ik maar mee wilde gaan, want ik had tenslotte kampeer-ervaring!’. De vakantie beviel iedereen zo goed dat een herhaling volgde. Hiermee is van lieverlee een traditie ontstaan waar vele Betuwnaars deel van uitmaken; hetzij als (oud)deelnemer, hetzij als vrijwilliger.

Tegenwoordig is de BJK een goed geoliede vakantiemachine die, met de inzet van meer dan 70 vrijwilligers, ‘s zomers wekenlang gaat kamperen. De zes kampen die georganiseerd worden kennen een verschillende samenstelling: er zijn kampen alleen voor jongens, alleen voor meisjes, en tenslotte gemengde kampen. Ook de leeftijdscategorieën verschillen – te beginnen vanaf 8 jaar. Met een stuk of 50 deelnemers en minstens 10 begeleiders is het kampeerveld aardig gevuld. Alle kampen vinden sinds 2021 plaats in het prachtige natuurgebied de Hatertse en Overasseltse vennen. Op het scoutingterrein St. Walrick slaan wij ons tentenkamp op. Voorheen waren wij gestationeerd in Noord-Brabant, op kampeerterrein ‘De Beugense Peel’ Dit terrein in de buurt van St. Anthonis was tot voor kort onze uitvalsbasis. Daarvoor heeft de BJK 43 jaar op de Veluwe bij Lunteren gekampeerd, zoals u misschien wel weet.

Wat gebeurt er dan precies op zo’n kamp? De deelnemers worden per bus naar Overasselt vervoerd, waarna iedereen zijn spullen in de tenten gaat leggen. Iedereen slaapt in grote tenten waar plaats is voor zo’n 8 kinderen. Nadat iedereen zijn boterhammen heft opgegeten kan de week dan echt beginnen. De leiding, die uit ervaren vrijwilligers bestaat, heeft al maanden van te voren vergaderd over de weekindeling. Dag- en nachtspellen wisselen elkaar af, van te gekke sportspellen tot spannende droppingen. Overdag zijn er constant tafeltennistafels en voetballen beschikbaar, ‘s avonds is er vaak een kampvuur. Iedereen eet samen en iedereen helpt samen opruimen. Vroeg ontbijten; laat gaan slapen; veel rennen en vliegen; of te wel een gezellige drukke week. Gelukkig pept iedereen elkaar de hele tijd op, met als hoogtepunt de Bonte Avond. Op deze laatste avond wordt er allerlei cabaret, liedjes en quizzen gepresenteerd. Dan is er een disco en tenslotte gaan sommigen rond het vuur proberen wakker te blijven tot de ochtend. Natuurlijk zijn er maar een paar bikkels die het ochtendgloren halen!

Zoals de doorgewinterde kampeerders onder u weten kleven er ook risico’s aan een week met kinderen in de buitenlucht doorbrengen. Het kan een dag stevig regenen, er wordt wel eens iemand door een wesp gestoken of er kan een kinderruzie in een tent ontstaan. Gelukkig lossen de meeste problemen zichzelf op – binnen een paar minuten is veel vergeten. Voor het overige staat de leiding, die vaak al vele jaren met plezier meegaan, dag en nacht klaar. Al 60 jaar Betuwse jeugdkampen is het beste bewijs dat deze kampen jaar op jaar een doorslaand succes zijn. Als u volledig onbekend met de BJK kunt u misschien er eens over praten met iemand in uw omgeving die mee is geweest. Grote kans dat u een enthousiast verhaal zult horen!

Al met al hopen alle BJK-vrijwilligers, die al lang voor de zomer de vakanties voorbereiden, dat u ons ook dit jaar weer volle kampen zult laten draaien. U vindt op de website een inschrijvingsformulier waarmee u deelnemers kunt opgeven. Met een beetje geluk wordt het een prachtige zomer, met uw hulp wordt het voor de kinderen een onvergetelijke!